Otterlo
08-03-18  Wethouders vinden dat ambitie Ede veel oplevert
Wethouders vinden dat ambitie Ede veel oplevert

 

Ambitieus, dat mag je het college van B&W de afgelopen vier jaar wel nageven. Grote en kleine onderwerpen werden met volle energie aangepakt. Op alle mogelijke overlegtafels in het land en bij de ministeries schoof wel een wethouder van Ede aan. Als het nu ging over de economie, voedselbeleid, sociaal domein, financiën of ICT dienstverlening, steeds werd er in Den Haag een stoel bijgetrokken voor Ede. Als grote gemeente heeft het rijksbeleid direct invloed op ons beleid. Dat zijn we ons als wethouders van bewust, en dat was ook de reden, dat we over dat beleid mee willen praten. Cees van de Knaap zei wel eens: ‘Overal in het land hoor ik de naam van Ede noemen, dat komt omdat jullie overal meepraten in het belang van Ede.”

 

‘Ede laat zich zien. Terugblik op de dynamische Edese coalitieperiode 2014-2018’ is een samenvatting van de onderwerpen die, desgevraagd, met name de wethouders het meest zijn bijgebleven, waar ze trots op zijn of die in hun ogen meer aandacht verdienen.

Onderwerpen die genoemd werden door alle wethouders zijn zaken als de toenemende samenwerking met de inwoners en de samenbindende factoren Food en Veluwe. “Ede smaakt naar meer” daar startte de coalitie vier jaar geleden mee,. Er is gewerkt aan meer werkgelegenheid, meer woningen, een wisselwerking tussen natuur, cultuur en daardoor meer recreatie en toerisme,

Essentieel voor dit succes was de keuze voor een ongebruikelijk convenant: niet bij voorbaat dichtgetimmerd maar uitnodigend tot meer samenwerking met de oppositiepartijen en de burgers. Ook de keuze van de wethouders om belangrijke onderwerpen als World Food Center, het sociaal domein en de werkvoorziening samen te doen pakte uiteindelijk goed uit. 

Mede daardoor behoort Ede tot één van de tien gouden gemeente in het sociaaldomein.

“Het leverde soms onderling stevige gesprekken op maar daardoor een gedegen verantwoording van de beleidsuitvoering: als je het elkaar kunt uitleggen kun je het ook de raad en de burgers uitleggen.”

 

De Terugblik is een uitgave van de Edese coalitiepartijen PvdA, GemeenteBelangen, ChristenUnie, CDA en D66. De digitale versie bevat hyperlinks voor achtergrondinformatie. Deze versie is te vinden op de websites van de coalitiepartijen. De uitgave in druk, een drieluik, wordt donderdag 8 maart a.s. aangeboden aan de gemeenteraad.